Equitherapie / hippische begeleiding


Naast mijn reguliere werkzaamheden ben ik fervent beoefenaar van de paardensport. Na jaren les gegeven te hebben bij diverse maneges en rijverenigingen rondom Groningen, ben ik me meer gaan richten op de angstige ruiter of ruiters in de wedstrijdsport die a.g.v spanning, faalangst en/of een traumatische ervaring blokkeren tijdens het rijden. Als wedstrijdruiter en jurylid weet ik als geen ander hoe spanning je kan beïnvloeden tijdens het rijden van je proef of het springen van een parcours.
Ik begeleid mensen individueel en ga gezamenlijk op zoek naar daar waar de blokkades liggen. Een traject kan bestaan uit onderdelen vanuit de positieve, oplossingsgerichte psychologie en lichaamsgericht mentaliseren. Daarnaast kunnen oefeningen vanuit centered riding, relaxatie & mindfulness (MBCT/ MBSR*) mee genomen worden. Daar waar sprake is van ervaren trauma a.g.v. een val, ongeval of anderszins kan EMDR * ingezet worden op de nare beelden die ongewenst naar boven komen, zodat blokkades in de basis opgeheven kunnen worden.

Ons anticiperende brein kan echter ook voor nogal wat rampscenario’s zorgen en een ‘Self-fulfilling prophecy’ (zichzelf waarmakende voorspelling) ligt op de loer. Vanuit de psychologie zijn er diverse methodieken ontwikkelt om hier constructiever mee om te gaan. Er is geen mens en ervaring gelijk. Daar waar spanning ontstaat zal een paard echter instinctmatig direct reageren en zo kan een vicieuze cirkel ontstaan die doorbroken mag worden. Het doel is veelal om weer in vrijheid en blijheid te kunnen rijden of weer optimaal te kunnen presteren of dat nu gaat om een bosrit, een menwedstrijd of Grand Prix proef. Als ruiter, menner leid je het paard, daar waar spanningen ontstaan raakt het leiderschap verstoord.

Na aanmelding volgt een intake van 60 minuten, waarin de begeleidingsvragen, de doelen en de route waarlangs deze doelen behaald kunnen worden besproken worden. Het particuliere tarief is100 euro per sessie en het zakelijke tarief 120 euro. Een behandelsessie kan ook omvatten dat er gecoacht wordt tijdens een wedstrijd, bosrit of locatie waar de blokkade zich voordoet. Vooraf wordt dan het tarief bepaald. Op verzoek organiseer ik in klein verband workshop stressreductie te paard voor (wedstrijd) ruiters. Informeer naar de mogelijkheden. De hippisch begeleiding is BTW plichtig en wordt niet vergoed vanuit de zorgverzekeraar.

* zie informatie op deze website

Aanmelden


U kunt zich aanmelden d.m.v. het invullen van uw gegevens via onderstaande button. Na contactname ontvangt u een aanmeldformulier. Deze kunt u invullen en per mail of per post retourneren. Na ontvangst wordt u ingepland voor een intake.

De huidige wachttijd bedraagt 4 - 6 weken en de behandelwachttijd 2 weken. Vakanties kunnen van invloed zijn op de wachttijd. 
Aanmelden

Contactgegevens


Gezondheidscentrum Bakhuizen
Skuniadyk 12
8574 TR Bakhuizen

Huisartsenpraktijk Balk
Herman Gorterstraat 10a
8561 BS Balk

info@pp-equilibre.nl
tel.nr.: 06-43495957